De studenten Toegepaste Biologie hebben het afgelopen jaar voor verschillende opdrachtgevers (o.a. natuurverenigingen, lectoraten en overheidsinstellingen) onderzoek uitgevoerd. De module start in jaar 1 en loopt door in jaar 2. Het is daarmee een lang traject wat op een feestelijke manier afgesloten wordt met het jaarlijks terugkerende ‘Symposium Praktijkonderzoek’.
De dag werd afgetrapt met een lezing van dr. Mennobart van Eerden, over zijn vogelonderzoek en het belang van langjarige monitoring. In zijn geval heeft hij ruim 50 jaar lang (!) vogelpopulaties rondom het huidige Nationaal Park Nieuw Land gemonitord. Hij nam de studenten mee in een vogelvlucht langs de resultaten en had als boodschap dat je soms moet volhouden om te laten zien dat natuurbeheer en natuurontwikkeling de kant opgaan die je wil.
Winnaars Rutger Willemsen, Max Smeenk, Bastiaan Snijders en Ate Groenendijk van de posterprijs met hun poster “Agroforestry en koolstofopslag in Flevoland”.
Vervolgens presenteerden de studenten de resultaten en conclusies van hun eigen onderzoek aan de hand van posterpresentaties aan geïnteresseerden, opdrachtgevers, docenten en medestudenten. Veel projecten gaan ook over monitoring van beheer of andere ecologische trends. Er waren prachtige posters en veelal levendige discussies na afloop van elke posterpresentatie.
Er waren in totaal 19 posters over uiteenlopende onderwerpen zoals biodiversiteit van voedselbossen, vogelaantallen en -soorten in verschillende stedelijke gebieden, waterleven in en rond zonnepanelen op water en vele inventarisaties en monitoringsprojecten in stad en land. Uiteindelijk is de groep “Agroforestry en koolstofopslag in Flevoland” er vandoor gegaan met de posterprijs: een prachtige Aeres Hogeschool Almere trui!
Het was een geslaagd symposium. Hierbij nogmaals dank aan alle opdrachtgevers, docenten en ook vooral studenten voor hun bijdrage.
Reactie plaatsen
Reacties