Gezamenlijke cursus IJsselmeergebied met Aeres Hogeschool Almere en Rijkswaterstaat

Gepubliceerd op 12 april 2024 om 15:30

Op 7 februari vond de aftrap van de cursus 'IJsselmeergebied: functies en functioneren' plaats. Met deze start vond ook de opening van de nieuwe specialisatie ‘Water’ voor de derdejaars studenten plaats. Met deze nieuwe module kunnen studenten nu uit vier richtingen kiezen waarin zij zich willen specialiseren.  

Samen met mede-cursisten van Rijkswaterstaat, Gastvrije Randmeren en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat volgden onze studenten deze cursus die tot stand gekomen is als samenwerking tussen Rijkswaterstaat, vertegenwoordigd door het Platform IJsselmeergebied, en Aeres Hogeschool Almere. Doel van de cursus is dat de deelnemers een beeld krijgen van de vele functies die het IJsselmeergebied voor Nederland vervult terwijl het ook gewoon een groot meer is met zijn eigen ecosysteem en waterkwaliteit.  

Na een inspirerend persoonlijk verhaal over het IJsselmeergebied werden de cursisten de eerste dag in vogelvlucht meegenomen door het IJsselmeergebied. De weken daarna hebben de studenten kennisgemaakt met de verschillende aspecten van het IJsselmeergebied waarbij de drie essentiële maatschappelijke functies van dit Blauwe hart van Nederland centraal stonden, te weten: waterveiligheid, zoetwaterbeschikbaarheid en het aquatisch ecosysteem.  

Experts van Rijkswaterstaat en Deltares hebben hen hierin lesgegeven. Zo is waterveiligheid één van de belangrijkste functies van het IJsselmeer. Met de aanleg van de Afsluitdijk is een grote luwtezone ontstaan in een gebied waar overstromingen vóór die tijd veel voorkwamen. Daarnaast speelt het gebied een belangrijke rol als zoetwatervoorziening, voor landbouw maar ook voor drinkwater. Ook ecologisch heeft het gebied grote waarde. Zowel boven- als onderwater is een kwetsbaar en nog jong ecosysteem aanwezig dat bedreigt kan worden door andere activiteiten in het gebied als energietransitie en woningbouw. Omdat het IJsselmeergebied zo’n groot en belangrijk gebied is zijn projecten vaak grootschalig en spelen veel stakeholders een belangrijke rol, zo bleek tijdens de cursus. Deze en nog meer onderwerpen kwamen aan bod in de cursus waarbij het veranderend klimaat alle aspecten aan elkaar verbindt.  

Om het gebied met eigen ogen te zien hebben we de cursisten meegenomen op een reis langs een deel van het IJsselmeergebied. In Lelystad hebben we het grote verschil in het Waterpeil tussen het Markermeer en binnendijks water kunnen zien (zeker 5 meter!). Vanaf Lelystad ging de excursie verder over de Houtribdijk, langs Trintelzand naar Andijk om daar bij PWN en de Koopmanspolder een kijkje te nemen. Deze polder is een mooi staaltje innovatie waarbij een vooroever moet helpen de ecologie van het IJsselmeer te versterken. De geestelijk vader van deze polder, Roel Doef van RWS, is tevens mede-organisator van deze cursus. Na de Koopmanspolder ging de reis via Medemblik langs de IJsselmeerkust naar Den Oever, de westkant van de afsluitdijk.  

Tijdens de cursus werkten de cursisten daarnaast aan een tweetal relevante casussen om de opgedane kennis toe te passen. De studenten en andere cursisten uit het werkveld werden daarbij gemengd zodat er een mooie mix ontstond qua kennis en ervaring. De twee projecten waar de groepen aan werken was de Oostvaarderoevers en Wieringerhoek, die zich beide momenteel in de ontwerpfase bevinden. De laatste middag hebben de cursisten tot slot met behulp van de tool “IJsselmeerkompas” gekeken hoe je tot een gewogen advies komt over de impact van voorgenomen nieuwe initiatieven in dit gebied. Dat bleek nog niet zo eenvoudig. Met de afsluiting van de cursus bleek dat vooral de interactie tussen cursisten heel erg gewaardeerd werd. Doordat de deelnemers verschillende achtergronden hadden ontstond een mooie uitwisseling van kennis en hebben de studenten alvast een mooi netwerk kunnen smeden voor straks na hun opleiding. Terugkijkend is het een mooie, leerzame en kansrijke cursus voor onze Waterstudenten geweest waar we voor volgend jaar alvast naar uitkijken.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.