Het zal niemand zijn ontgaan: het is weer herfst! De dagen worden korter en we grijpen weer wat vaker naar de regenbroek en paraplu. Maar de herfst brengt ook mooie dingen: het appelseizoen! Sommige appelrassen worden sneller zacht dan andere appelrassen. Aan twee genen in het DNA kun je al zien of je een appelras hebt die snel zacht wordt of juist lang hard blijft. Dit is super handig, want als je een nieuw appelras hebt kun je bij een zaailing van een appelboom voorspellen aan de hand van het genotype of de appels snel zacht worden of niet. Je hoeft dan niet jaren te wachten totdat de boom volwassen is.
In de minor Advanced Methods in Plant Breeding gaan studenten onderzoek doen naar de hardheid van appels. Het practicum wordt uitgevoerd voor Proeftuin Randwijk. De minorstudenten hebben 3 controle rassen (Gala, Elstar en Golden Delicious) en 1 onbekend ras. Voor alle rassen gaan ze het fenotype en het genotype bepalen. Dus dat betekent een hoop appels doorboren om de hardheid te meten, DNA isoleren, PCRen en het resultaat op gel bekijken. Nu nog de resultaten analyseren! We zijn benieuwd of het onbekende ras geschikt zal zijn als een appeltje voor de dorst!
Reactie plaatsen
Reacties