Student vertelt: Jesse Sletterink over het effect van een vroege maaibeurt op grassendominantie

Gepubliceerd op 31 mei 2024 om 12:00

Zoals ik in een eerder bericht al aangaf ben ik erg geïnteresseerd in graslandecologie. Om deze reden heb ik op mijn thuisadres daarom ook zelf een hooilandje in beheer. Op basis van lessen uit mijn opleiding en werkervaring die ik heb opgedaan, heb ik tegen eind april een vroege maaisnede uitgevoerd om witbol te onderdrukken. Tegen de tijd van de maaisnede begonnen de bloeiaren net door te schieten, waarin dan ook de meeste energie in de plant aanwezig is.

Het hooiland bevind zich op zandgrond (veldpodzol) in het oosten van het land. De plek is eerder tientallen jaren gebruikt als moestuin. Circa 7 jaar geleden is de moestuin afgebroken en gras ingezaaid. De eerste jaren is dit beheerd als normaal gazon, waarbij elke week werd gemaaid en afgevoerd. Hierdoor is een deel van de voedselrijkheid, die door bemesting van de moestuin is toegevoegd, verwijderd uit de bodem. Doordat het gaat om zandgrond is verschraling relatief snel en gemakkelijk te realiseren. Langzamerhand begonnen steeds meer planten zich te vestigen en de laatste 3 jaar wordt dit hooiland specifiek beheerd om de bloemrijkheid te laten toenemen.

Het resultaat is duidelijk te zien: de eerste foto hieronder toont de situatie van 22 mei 2023 zonder vroege maaisnede en de tweede foto toont de situatie van 18 mei 2024 met vroege maaisnede uitgevoerd op 27 april. Te zien is dat het aandeel witbol in de tweede foto aanzienlijk is afgenomen en dat de aren die doorschieten amper hoger zijn dan 20 centimeter. Er valt duidelijk te constateren dat witbol lijdt en te doorbreken is , onder een vroege maaisnede net voor de bloei. Hierdoor krijgen bloemen een voorsprong en lopen deze sneller uit dan, in dit geval, de witbol. Witbol zal de concurrentie op den duur verliezen en er ontstaat een bloemrijkere situatie, mede door verschraling van de bodem. Op den duur zal een vroege maaisnede niet meer nodig zijn wanneer een bloemrijke situatie is bereikt.

Foto's door Jesse Sletterink.

Helaas zie je in praktijk vaak dat graslanden blijven hangen in een dominante fase, bijvoorbeeld van witbol. Dit komt doordat deze periode samenvalt met de broedperiode en er daarom vaak niet wordt gemaaid. Toch zou er in goed overleg en voorbereidend onderzoek misschien meer gekeken kunnen worden om deze dominante fase te doorbreken. Het uitvoeren van een vroege maaisnede net voordat witbol tot bloei komt, is hier de oplossing. Het resultaat is immers duidelijk te zien en levert ook vele positieve effecten voor de verdere ontwikkeling van graslanden naar een bloemrijkere fase.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.